U bent hier

Kleine Vuurvlinder

Slaperige vlinders op Texel

De zon verloor langzaam wat kracht en onze kant van de wereld begon zijn reis af van de zon. We hadden nog een klein beetje tijd voordat de boot zou vertrekken. Met ons vieren wandelden we nog door de duinen op zoek naar vlinders op precies het perfecte tijdstip...Bedtijd! Ze verzamelden zich in grote groepen in het gras en bleven slaperig hangen ook al zat je er haast bovenop. Een paar van deze prachtige vlinders zagen we ook overdag, maar dan is het fotograferen toch meer een klopjacht dan een rustig samenkomen. Een bijzonder eind van deze Texel travel dag.

V.b.n.b en v.l.n.r. Zuringspanner (Lythria cruentaria), Sint-jansvlinder (Zygaena filipendulae), Heivlinder (Hipparchia semele), Heideblauwtje (Plebejus argus), Icarusblauwtje (Polyommatus icarus).

De natuur in! Weekendvlog?

Weekendvlog ♥ 15.07/16.07
Van dit weekend heb ik mijn eerste 'weekendvlog' gemaakt, meerdere fragmenten van wat we gezien en gedaan hebben. Ik vind het erg leuk om te knutselen met film, dus ik gok dat ik dit soort video's nog wel meer ga maken! Het verslag van deze dagen met véél foto's staat hieronder.
Afgelopen weekend gingen we beide dagen heerlijk de natuur in. Zaterdag waren we in het Stadspark van Groningen en zondag in de buurt van Stadskanaal. In het Stadspark is een soort heemtuin aangelegd, daar zien we veel vlinders en twee Bruine Glazenmakers vliegen over ons hoofd. Jammer genoeg vertikken die laatsten het te gaan zitten. We wachten wel, maar deze keer loont het niet. Soms moet je genieten van het moment en leven in het heden denk ik dan maar en het niet willen vastleggen voor de toekomst.
Planten
De planten die ik mooi vind en meewerken (wanneer ze niet waaien, wapperen of verlept zijn) zet ik op foto: v.b.n.b Knoopkruid (Centaurea jacea), Gespleten Hennepnetel (Galeopsis bifida) en Vlasbekje (Linaria vulgaris). Ik hou van bloemen en het is altijd leuk om nieuwe soorten te ontdekken of oude foto's te verbeteren.
We hebben ook een heleboel vlinders gezien dit weekend en ik heb één libel op foto dus die stop ik er gewoon stiekem tussen. Het is redelijk bewolkt, maar ik merk dat vlinders vooral vliegen als de temperatuur goed is en de hoeveelheid zonneschijn minder belangrijk is. De Koevinkjes zijn echt met honderden aanwezig voor mijn gevoel (dit kan lichtelijk overdreven zijn, heel licht maar hoor) en genieten vooral van het bloeiende Jacobskruiskruid.
Vlinders
Voor mijn gevoel zie ik dit jaar overal Blauwe Breedscheenjuffers (Platycnemis pennipes ) en dan vooral vrouwtjes. De mannetjes lijken misschien in vluchtig voorbij gaan teveel op waterjuffers om met zekerheid te herkennen.

Als we op zoek zijn naar de Zwarte Ooievaar komt er een man met een enorme Wolfshond ons wegsturen, maar ik maak onder zijn waakzame ogen toch nog snel een mooie foto van de Kleine Vuurvlinder (Lycaena phlaeas).
Het Koevinkje (Aphantopus hyperantus) was zoals gezegd haast oververtegenwoordigd. De kunst vind ik dan om een foto te maken met een mooie ondergrond, liever geen braambladeren of brandnetels maar bloemen natuurlijk!

Het Icarusblauwtje (Polyommatus icarus) werkt echt super mee en ik ben hem (of haar) dan ook erg dankbaar.
Het Zwartsprietdikkopje (Thymelicus lineola) is ook van de partij. Ik ben nog altijd op zoek naar een Geelsprietje, maar deze zijn ook erg mooi. En eerlijk is eerlijk... het verschil zit hem niet in de schoonheid maar in de compleetheid van mijn dagvlinderlijstje.
Zompsprinkhaan
Heel erg vaak blijven sprinkhanen niet netjes zitten en dan heb ik er al snel geen geduld meer voor (daar oefen ik nog op). Maar dit keer had ik heel veel geluk en ik ben heel blij met het resultaat. Sprinkhanen zijn toch mooie en bijzondere beestjes en zo ook deze Zompsprinkhaan (Pseudochorthippus montanus).

Die achterpoten in vergelijking met de vier voorste poten, wat een dijen! Duidelijk een topsporter... springer natuurlijk.
Nachtvlinders
En als afsluiter van deze grote verzameling leuke natuurvondsten, een nieuwe nachtvlindersoort voor mij! De Witte Kruidenmot (Udea lutealis). Het kostte wat heen en weer geren, maar uiteindelijk is de foto gelukt.

Typisch grasmottenfladdergedrag, maar een erg mooie tekening op de vleugels.

Dagvlinders in mei

Aurelia's - Nymphalidae
De Aurelia's (wat een prachtige naam) is de familie van dagvlinders waarin de meeste soorten die we in Nederland zien horen. Wereldwijd zijn er al bijna 6100 soorten van deze familie gevonden, in Nederland zijn dit er 48 (Bron: Vlindernet). Aurelia betekent eigenlijk goudkleurige vlinder (Aurelio, Italiaans Goudkleurig; Aurum, Latijns Goud). De Gehakkelde Aurelia is één van mijn favoriete vlinders door de mooie vleugelvorm.
Landkaartje - Araschnia levana (groep. Schoenlappers)
Dagpauwoog - Aglais io (groep. Schoenlappers)
Atalanta- Vanessa atalanta (groep. Schoenlappers)
Gehakkelde Aurelia - Polygonia c-album (groep. Schoenlappers)
Kleine Vos - Aglais urticae (groep. Schoenlappers)
Hooibeestje - Coenonympha pamphilus (groep. Zandoogjes)
Bont Zandoogje - Pararge aegeria (groep. Zandoogjes)

Blauwtjes, kleine pages en vuurvlinders - Lycaenidae
De Blauwtjes is de familie van dagvlinders die verrassend genoeg vaak blauw van kleur zijn, maar ook de kleine pages en vuurvlinders behoren tot deze familie. Wereldwijd zijn er van deze familie meer dan 5200 soorten ontdekt, in Nederland zijn dit er 27 (Bron: Vlindernet). Zowel het Groentjes als de Kleine Vuurvlinder heb ik bij het Dwingelderveld gezien, er vlogen echt overal Groentjes terwijl ik die vorig jaar daar maar één keer heb gezien, superleuk dus!

Boomblauwtje - Celastrina argiolus (groep. Blauwtjes)
Groentje - Callophrys rubi (groep. Kleine pages)
Kleine Vuurvlinder - Lycaena phlaeas (groep. Vuurvlinders)
Witjes - Pieridae
De Witjes zijn een dagvlinderfamilie die ook al zo origineel naar hun kleur zijn vernoemd. Wereldwijd zijn er 1160 soorten bekend, in Nederland zijn dit er 14 (Bron: Vlindernet). Dit Klein Geaderd Witje zag ik bij Hoogeveen toen ik wachtte op mijn ouders om te gaan fietsen bij het Dwingelderveld. Dus natuurlijk snel mijn camera gepakt en een plaatje geschoten, wat nog aardig gelukt is ook.
Klein Geaderd Witje - Pieris napi (groep. Echte witjes)

Favinstagram Augustus

Mijn eigen favoriete Instagram foto's van Augustus. Het was echt op en top vakantie in Augustus en ik ben met mijn ouders en vriend veel buiten geweest, we hebben gekampeerd in Limburg (de meeste foto's hiervan volgen later, zoveel om uit te zoeken nog), zijn naar Texel geweest voor een dagje, hebben overal vogels en vlinders gezocht, lekker gegeten (ijsjes overal) en hebben vooral ook veel foto's gemaakt.

Heerlijke vakantiedag ♡ Beautiful summer #holiday #summerfeeling #sunshine #landscape #nofilter

Een foto die is geplaatst door Sylvia de Vries (@sylviagrietje) op

Vakantie in Limburg ♡ Holidays in the Netherlands #sunshine #summerfeeling #castle #architecture #holiday

Een foto die is geplaatst door Sylvia de Vries (@sylviagrietje) op

Kleine Vuurvlinder ♡ Small Copper (Lycaena phlaeas) #butterfly #nature #explore #summer #hiking

Een foto die is geplaatst door Sylvia de Vries (@sylviagrietje) op

Lief klein konijntje ♡ Cute little bunny #nature #animals #nofilter #explore #summer #bunny #field

Een foto die is geplaatst door Sylvia de Vries (@sylviagrietje) op

Dagvlinders en Libellen in mei

De eerste dag van mei
Wat heerlijk om overzichten te maken van de mooie dingen die ik heb gezien. Hierbij de dagvlinders en libellen van mei, ik vind beide soortgroepen echt superleuk om te zien, zoeken, vinden en fotograferen. Ze zijn zo mooi, kleine vliegende kunstwerkjes, één en al detail. Een van mijn voornemens is om echt te leren ze te tekenen. Vandaag, 1 mei dus, zag ik de eerste libel van het jaar en meteen ook weer een nieuwe soort voor mij. Er was een struik vol met vlinders, libellen en beestjes. De zon heeft echt alles weer tot leven gebracht!

Bont Zandoogje - Pararge aegeria (fam. Aurelia's - Nymphalidae)
Vuurjuffer - Pyrrhosoma nymphula (fam. Waterjuffers - Coenagrionidae)

Dagvlinder van 06.05.16
De tuin van het veldstation kriebelt echt van het leven, het staat er dan ook vol met gras en is vlak aan een waterplas vol met bloemen en beestjes. Ik heb al geleerd dat je een vlinder niet sneller op de foto krijgt als je er achteraan gaat rennen, een belangrijke les.

Oranjetipje - Anthocharis cardamines (fam. Witjes - Pieridae)

Dagvlinder van 08.05.16
Ook vlakbij mijn huis zijn leuke vlinders te vinden, je hoeft niet altijd ver te zoeken. Juist ook in mijn eigen buurt is het leuk om dingen op foto te zetten en nieuw te ontdekken.

Boomblauwtje - Celastrina argiolus (fam. Blauwtjes, kleine pages en vuurvlinders - Lycaenidae)

Dagvlinders en Libellen van 10.05.16
Tijdens mijn agressietesten zag ik vandaag echt hele leuke dingen, gelukkig kon ik tussendoor foto's maken zonder mijn werk er door te laten beïnvloeden. Zo zag ik een totaal nieuwe, onbekende, vlindersoort voor mezelf. Ik kreeg er helemaal een adrenalinekick van en toen ik een snel een foto probeerde te maken trilde mijn handen, maar het is wel gelukt!

Groentje - Callophrys rubi (fam. Blauwtjes, kleine pages en vuurvlinders - Lycaenidae)
Smaragdlibel - Cordulia aenea (fam. Glanslibellen - Corduliidae)

Dagvlinder van 12.05.16
Vlak langs de waterkant, vlak langs de waterkant zat een libelletje.

Watersnuffel - Enallagma cyathigerum (fam. Waterjuffers - Coenagrionidae)

Dagvlinders en Libellen van 18.05.16
Picknickend op een heuveltje hoopte ik dat er een leuk dier voorbij zou vliegen, zoemen of rennen. En ik had nog geluk ook, want naast levende dieren zag ik ook nog een dode Nachtpauwoog liggen. Liever levend dan dood had ik die natuurlijk gevonden, maar de vleugels waren nog duidelijk te zien met de grote ogen erop.

Kleine Vuurvlinder - Lycaena phlaeas (fam. Blauwtjes, kleine pages en vuurvlinders - Lycaenidae)
Viervlek - Libellula quadrimaculata (fam. Korenbouten - Libellulidae)

Libel van 31.05.16
Deze mooie libel kwam ik tegen op de heide, ik zag vandaag ook al twee nachtvlinders en dit was een leuke toevoeging. Bijzonder ook hoe mannetjes en vrouwtjes verschillen in uiterlijk bij libellen. Een mannelijke Oeverlibel is een hele andere kleur dan de vrouw veel smurfiger, deze gele is dus een vrouwtje!

Gewone Oeverlibel - Orthetrum cancellatum (fam. Korenbouten - Libellulidae)

Abonneren op RSS - Kleine Vuurvlinder