U bent hier

Zwartvlekwinteruil

Zag twee beren... bomen smeren

Wachtervlinder
Eupsilia transversa
Julian en ik gingen smeren, als twee beren in het bos. Ik verwachtte niet echt vlinders, want het was best heel koud. Maar meteen bij de eerste controle was het raak! Mijn allereerste nachtvlindersoort in 2018. De Wachtervlinder liet niet op zich wachten.
Zwartvlekwinteruil
Conistra rubiginosa
Ook bij het tweede rondje werden we niet teleurgesteld! Weer een nieuwe soort, het is echt zo spannend om te zien of er weer iets nieuws op de boom zit te wachten om gevonden te worden. Dit maal geen roepende uilen in het duistere bos, maar uilen zo stil als een muis.


Smeer 'm!

Voor de eerste keer had Julian smeer gemaakt en verspreid op verschillende bomen in Hardenberg, zo trek je andere nachtvlinders aan dan op licht! Ook vind ik het wel erg leuk om zo de vlinders te kunnen fotograferen op een mooie natuurlijke achtergrond zoals een boom. En het is natuurlijk hartstikke spannend om elke keer te zoeken en zien wat er dit keer weer op afgekomen is. De eerste vlinder van de avond op smeer was deze Zwartvlekwinteruil (Conistra rubiginosa), niet een nieuwe soort (Natuurkriebels) maar wel een veel mooiere foto!

Uilen (Noctuidae)
Wachtervlinder - Eupsilia transversa

Een nieuwe nachtvlinder die ik nog nooit eerder had gezien! Deze zal je minder snel op licht tegenkomen, maar des te beter op smeer. Heel kenmerkend is de kleine niervlek met aan beide kanten een kleinere 'satellietvlek'. De kleur daarvan kan erg variëren van wit tot oranjebruinig.

Vliegtijd: September - Mei.
Beste maanden: Februari - Maart.

De eerste Nachtvlinders van het jaar!

Zwartvlekwinteruil - Conistra rubiginosa Bosbesuil - Conistra vaccinii
Vliegtijd: Jan - April en Okt - Dec
Beste maand: Februari
Vliegtijd: Jan - Mei en Sept - Dec
Beste maand: Oktober

Vandaag heb ik de allereerste nachtvlinders van het jaar gezien. Nadat ik een berichtje van Julian kreeg dat hij een Perentak had gezien, wilde ik ook heel graag nachtvlinders zoeken. Dus ben ik langs de lampen in de buurt gegaan en tot mijn grote plezier heb ik er ook nog twee weten op te sporen! Zowel de Zwartvlekwinteruil als de Bosbesuil die je tegenkomt aan het begin van een nieuwe jaar, zijn in de herfst van het voorgaande jaar verpopt en uitgevlogen. Beide soorten zijn dus winterharde nachtvlinders #diehards.

Abonneren op RSS - Zwartvlekwinteruil