U bent hier

Bont Zandoogje

Bergen vlinders in Assen

Het is de verjaardag van mijn broertje en we zijn naar mijn tante in Assen om dat te vieren. Het is echt heel erg mooi weer en we genieten van een heerlijke wandeling in de zon. Het is perfect weer, niet te warm en niet te koud, niet te zonnig en niet te bewolkt, het is droog (dat is altijd goed als je wandelt) en er vliegen echt overal, overal vlinders! Ze dwarrelen om de boomtoppen heen of genieten van de nectar van de bloeiende planten. Niet alleen de dagvlinders zijn actief, maar de grasmotten fladderen om je voeten als je een stap van het pad afgaat. We nemen heerlijk de tijd om foto's te maken en alleen het Boomblauwtje en Groot Dikkopje zijn wel aanwezig, maar niet zo vrijgevig om even stil te zitten zodat ik ze goed kan fotograferen.

Het Landkaartje heeft de zomergaderobe uit de kast gehaald
Het is een perfect donker hartje!Het Bont Zandoogje staart me aan
De Gehakkelde Aurelia, kunstwerkje van de Schepper
De Atalanta rust héél even uit"I woke up like this"
Blauwooggrasmot ontsnapte ook niet aan de camera
Iedereen weet, iedereen weet...Waarom ik Zwartsprietdikkopje heet

Dagvlinders in mei

Aurelia's - Nymphalidae
De Aurelia's (wat een prachtige naam) is de familie van dagvlinders waarin de meeste soorten die we in Nederland zien horen. Wereldwijd zijn er al bijna 6100 soorten van deze familie gevonden, in Nederland zijn dit er 48 (Bron: Vlindernet). Aurelia betekent eigenlijk goudkleurige vlinder (Aurelio, Italiaans Goudkleurig; Aurum, Latijns Goud). De Gehakkelde Aurelia is één van mijn favoriete vlinders door de mooie vleugelvorm.
Landkaartje - Araschnia levana (groep. Schoenlappers)
Dagpauwoog - Aglais io (groep. Schoenlappers)
Atalanta- Vanessa atalanta (groep. Schoenlappers)
Gehakkelde Aurelia - Polygonia c-album (groep. Schoenlappers)
Kleine Vos - Aglais urticae (groep. Schoenlappers)
Hooibeestje - Coenonympha pamphilus (groep. Zandoogjes)
Bont Zandoogje - Pararge aegeria (groep. Zandoogjes)

Blauwtjes, kleine pages en vuurvlinders - Lycaenidae
De Blauwtjes is de familie van dagvlinders die verrassend genoeg vaak blauw van kleur zijn, maar ook de kleine pages en vuurvlinders behoren tot deze familie. Wereldwijd zijn er van deze familie meer dan 5200 soorten ontdekt, in Nederland zijn dit er 27 (Bron: Vlindernet). Zowel het Groentjes als de Kleine Vuurvlinder heb ik bij het Dwingelderveld gezien, er vlogen echt overal Groentjes terwijl ik die vorig jaar daar maar één keer heb gezien, superleuk dus!

Boomblauwtje - Celastrina argiolus (groep. Blauwtjes)
Groentje - Callophrys rubi (groep. Kleine pages)
Kleine Vuurvlinder - Lycaena phlaeas (groep. Vuurvlinders)
Witjes - Pieridae
De Witjes zijn een dagvlinderfamilie die ook al zo origineel naar hun kleur zijn vernoemd. Wereldwijd zijn er 1160 soorten bekend, in Nederland zijn dit er 14 (Bron: Vlindernet). Dit Klein Geaderd Witje zag ik bij Hoogeveen toen ik wachtte op mijn ouders om te gaan fietsen bij het Dwingelderveld. Dus natuurlijk snel mijn camera gepakt en een plaatje geschoten, wat nog aardig gelukt is ook.
Klein Geaderd Witje - Pieris napi (groep. Echte witjes)

Daar zijn ze weer!

Daar zijn ze dan ein-de-lijk... (of ik was op vakantie en zag ze daarom niet eerder) de dagvlinders in Nederland! Julian en ik zagen dit Bonte Zandoogje (Pararge aegeria) op de groentetuin in het Stadspark van Groningen. Heerlijk om in de zonneschijn weer alles om je heen te zien leven, alle kleine beestjes komen weer tevoorschijn: de zweefvliegen, bijen, hommels, dagvlinders, spinnetjes, mieren, pissebedden (bah!), dagactieve nachtvlinders en ga zo maar door!

Dagpauwoog - Aglais io
Ook deze Dagpauwoog zagen Julian en ik samen in Groningen. We fietsten in de buurt van Hoogkerk tussen de weilanden en waren op zoek naar een Blauwborst. We hoorden iets in het riet, maar dat bleek al gauw een gekke Rietgors te zijn die waarschijnlijk verkouden was en nu klonk als een Blauwborst. Gelukkig werden we toen wel getroost met deze mooie vlinder. Grappig ook om hem dan te zien landen op een Brandnetel, een lekker prikkelend hapje?

Dagvlinders en Libellen in mei

De eerste dag van mei
Wat heerlijk om overzichten te maken van de mooie dingen die ik heb gezien. Hierbij de dagvlinders en libellen van mei, ik vind beide soortgroepen echt superleuk om te zien, zoeken, vinden en fotograferen. Ze zijn zo mooi, kleine vliegende kunstwerkjes, één en al detail. Een van mijn voornemens is om echt te leren ze te tekenen. Vandaag, 1 mei dus, zag ik de eerste libel van het jaar en meteen ook weer een nieuwe soort voor mij. Er was een struik vol met vlinders, libellen en beestjes. De zon heeft echt alles weer tot leven gebracht!

Bont Zandoogje - Pararge aegeria (fam. Aurelia's - Nymphalidae)
Vuurjuffer - Pyrrhosoma nymphula (fam. Waterjuffers - Coenagrionidae)

Dagvlinder van 06.05.16
De tuin van het veldstation kriebelt echt van het leven, het staat er dan ook vol met gras en is vlak aan een waterplas vol met bloemen en beestjes. Ik heb al geleerd dat je een vlinder niet sneller op de foto krijgt als je er achteraan gaat rennen, een belangrijke les.

Oranjetipje - Anthocharis cardamines (fam. Witjes - Pieridae)

Dagvlinder van 08.05.16
Ook vlakbij mijn huis zijn leuke vlinders te vinden, je hoeft niet altijd ver te zoeken. Juist ook in mijn eigen buurt is het leuk om dingen op foto te zetten en nieuw te ontdekken.

Boomblauwtje - Celastrina argiolus (fam. Blauwtjes, kleine pages en vuurvlinders - Lycaenidae)

Dagvlinders en Libellen van 10.05.16
Tijdens mijn agressietesten zag ik vandaag echt hele leuke dingen, gelukkig kon ik tussendoor foto's maken zonder mijn werk er door te laten beïnvloeden. Zo zag ik een totaal nieuwe, onbekende, vlindersoort voor mezelf. Ik kreeg er helemaal een adrenalinekick van en toen ik een snel een foto probeerde te maken trilde mijn handen, maar het is wel gelukt!

Groentje - Callophrys rubi (fam. Blauwtjes, kleine pages en vuurvlinders - Lycaenidae)
Smaragdlibel - Cordulia aenea (fam. Glanslibellen - Corduliidae)

Dagvlinder van 12.05.16
Vlak langs de waterkant, vlak langs de waterkant zat een libelletje.

Watersnuffel - Enallagma cyathigerum (fam. Waterjuffers - Coenagrionidae)

Dagvlinders en Libellen van 18.05.16
Picknickend op een heuveltje hoopte ik dat er een leuk dier voorbij zou vliegen, zoemen of rennen. En ik had nog geluk ook, want naast levende dieren zag ik ook nog een dode Nachtpauwoog liggen. Liever levend dan dood had ik die natuurlijk gevonden, maar de vleugels waren nog duidelijk te zien met de grote ogen erop.

Kleine Vuurvlinder - Lycaena phlaeas (fam. Blauwtjes, kleine pages en vuurvlinders - Lycaenidae)
Viervlek - Libellula quadrimaculata (fam. Korenbouten - Libellulidae)

Libel van 31.05.16
Deze mooie libel kwam ik tegen op de heide, ik zag vandaag ook al twee nachtvlinders en dit was een leuke toevoeging. Bijzonder ook hoe mannetjes en vrouwtjes verschillen in uiterlijk bij libellen. Een mannelijke Oeverlibel is een hele andere kleur dan de vrouw veel smurfiger, deze gele is dus een vrouwtje!

Gewone Oeverlibel - Orthetrum cancellatum (fam. Korenbouten - Libellulidae)

Abonneren op RSS - Bont Zandoogje