U bent hier

Kuifduiker

Brouwersdam 2019

We stonden belachelijk vroeg op en vertrokken via Wageningen (zie blog) naar de Brouwersdam. Een jaarlijkse traditie waarbij we altijd veel vogels zien, die we de rest van het jaar niet zomaar tegen komen. De kou en wind vielen al snel naar de achtergrond toen Julian een Zwarte Zeekoet zag, eigenlijk vlak voor onze neus, die steeds opnieuw weer boven kwam op dezelfde plek. Ik heb nog net niet de eierwekker erop gelijk gezet (dat had hem misschien ook wel verward zo buiten het broedseizoen), maar de foto's wilde er wel door lukken. Persoonlijk had ik al helemaal geen rekening meer gehouden met de mogelijkheid deze zeldzaamheid te zien en even later zelfs 2!, wow! Andere leuke kustsoorten volgden al snel, zoals hordes Roodkeelduikers, Brilduikers, Middelste Zaagbekken en een paar Zwarte Zee-eenden. Na het succes bij de Brouwersdam reden we terug via Grevelingen waar het tropische uitzicht mijn hart deed verlangen naar Gambia. Dit is de plek waar Flamingo's zich in de winter verzamelen, zowel onze 'eigen' Flamingo als de Chileense. Aan het eind van deze dag hadden we vanzelfsprekend pizza verdiend.

V.b.n.b en v.l.n.r. Zwarte Zeekoet (Cepphus grylle), Middelste Zaagbek (Mergus serrator), Kuifduiker (Podiceps auritus) en Flamingo (Phoenicopterus roseus)

Waarheen? Daarheen? Links? Rechts?

Koningskwaliteit


Julian en ik zijn op weg naar Utrecht. We gaan vogels zoeken...verrassing! Op het station van Zwolle zien we deze Turkse Tortel (Streptopelia decaocto). Al zijn veertjes zijn opgezet tegen de kou.


In Utrecht zelf op weg naar de plek waar een Bladkoning (Phylloscopus inornatus) zou moeten zitten zien we deze Stormmeeuw (Larus canus). Weer een +1 voor de jaarlijst. Ik vind het spannend en opwindend om weer nieuwe vogelsoorten voor dit jaar te zien. Wat is het toch heerlijk om op pad te zijn.


Geen Bladkoning, we hebben een tijdje gewacht maar lopen nu verder naar een grote waterplas waar een IJseend zou moeten zitten. Ik vind hem door de telescoop! Geen foto's van de IJseend, maar wel van deze Kuifduiker (Podiceps auritus) die vlak voor onze neus boven water komt.


Het is al het eind van de middag als we op de terugweg gaan van de plas bij Vleuten, maar we doen gewoon nog een poging voor de Bladkoning. Twee andere vogelaars hebben hem al gezien. Zij gaan weg en Julian en ik blijven samen achter. Terwijl het zonlicht steeds verder afneemt komt 'ie ineens toch nog tevoorschijn! We kunnen hem zelfs best goed bekijken, want hij zit maar op een paar meter afstand tussen de blaadjes en het riet. toch nog gelukt!

Terug naar de kust (Brouwersdam)


Ons bijna-jaarlijkse uitje aan het begin van het nieuwe jaar naar de Brouwersdam in Zeeland was op deze mooie vrijdag! Deze Paarse Strandlopers (Calidris maritima) zaten op de wal achter een hek te slapen. Zo werden ze niet gestoord en konden ze zonder zich druk te maken rustig de ogen sluiten terwijl de mensen op een paar meter afstand ze bewonderden.


Tussen alle Paarse Strandlopers, was er één lichtpuntje. Een wit middelpuntje in alle donkere grijzigheid. Deze prachtige, lieve Drieteenstrandloper (Calidris alba) deed alsof hij sliep. De helft van de tijd hield hij zijn oogje op een kiertje om te zien of ik ook enge plannetjes had.


Ook de Scholeksters (Haematopus ostralegus) voelden zich waarschijnlijk veiliger in een grotere groep.


Snurk, snurk


Julian en ik dachten eerst dat dit een Tureluur was, maar het bleken Kanoeten (Calidris canutus) te zijn! Leuke verrassing.


Ik hou niet van de meeste meeuwen, maar deze Zilvermeeuw (Larus argentatus) stond wel heel mooi in het ondergaande zonlicht.




Van onderen naar boven: Zwarte Zee-eend (Melanitta nigra), Roodkeelduiker (Gavia stellata) en Parelduiker (Gavia arctica). Een paar van mijn lelijkste foto's, maar tegelijkertijd ook een paar van de leukste soorten.


Deze Kuifduiker (Podiceps auritus) kwam aan het eind van de dag ook nog even dichterbij. Samen met een mannelijke Middelste Zaagbek (Mergus serrator). We sloten de dag uiteindelijk af in Apeldoorn met heerlijke Tapas!

Dit was 2016: Jaaroverzicht Vogels (mei) 5/12

TuinfluiterGroenpootruiterGeelgors
Grauwe KlauwierKuifduikerRoodpootvalk
SteltkluutPutterGoudvink

In mei 'woonde' ik echt de hele maand bij het Dwingelderveld, nog steeds voor mijn studie. Daar heb ik één van mijn allermooiste foto's van het hele jaar gemaakt van een Geelgors (Natuurkriebels). Toen ik een weekendje thuis was ben ik met pap en mam op zoek naar de Roodpootvalk geweest, die we nog hebben gevonden ook (Natuurkriebels). Een week later zag ik met hen weer een andere zeldzaamheid de Steltkluut (Natuurkriebels). Fijne dagen zijn dat, met ons drieën de natuur in. Mijn ouders hebben me dat echt altijd laten zien altijd, hoe mooi het buiten is. Des te leuker als we vogelsoorten zien die Julian nog niet heeft natuurlijk, dat is de kers op de taart zeg maar!

151 Oeverloper Actitis hypoleucos 160 Fluiter Phylloscopus sibilatrix
152 Gierzwaluw Apus apus 161 Wielewaal Oriolus oriolus
153 Kleine Bonte Specht Dendrocopos minor 162 Roodpootvalk Falco vespertinus
154 Tuinfluiter Sylvia borin 163 Griel Burhinus oedicnemus
155 Geoorde Fuut Podiceps nigricollis 164 Steltkluut Himantopus himantopus
156 Boomvalk Falco subbuteo 165 Visdief Sterna hirundo
157 Grasmus Sylvia communis 166 Grauwe Kiekendief Circus pygargus
158 Dwergmeeuw   Hydrocoloeus minutus 167 Kleine Karekiet Acrocephalus scirpaceus
159 Grauwe Klauwier   Lanius collurio 168 Bosrietzanger Acrocephalus palustris

Uitzicht op de Grauwe Klauwier


Tijdens een picknick bij een grote plas waar ik eerder Roodhalsfuten had gezien, zagen we een paar Grauwe Klauwieren (Lanius collurio), supergaaf! Wat een gave vogels, ze lijken zo niet natuurlijk in deze omgeving voor mij. Alsof ze eigenlijk ergens in een woestijn op een cactus horen te zitten, maar kennelijk zijn ze hier in Nederland ook gewoon thuis (Waarneming).


Het mannetje heeft een mooi zwart maskertje, als een echte boef. Het vrouwtje is een stuk onopvallender en beter gecamoufleerd.


Nadat het eten op was en we terug gingen fietsen, kwamen we ook nog deze Kuifduiker (Podiceps auritus) in zomerkleed tegen. (Waarneming). Een hele mooie fuut en en leuke verrassing.


Abonneren op RSS - Kuifduiker