U bent hier

Limburg

Op bezoek bij Sint-Pieter

Naar de Sint-Pietersberg ♥ 19.07
Met de trein gaan we naar Geldermalsen waar we samen met Jolynn en Reinier vertrekken richting Maastricht en de Sint-Pietersberg, want daar moeten een hele berg zeldzame vlinders vliegen. Voor een stoplicht in de hoofdstad van Limburg zien we meteen de Koninginnepage (met dank aan de oplettendheid van Julian), een bijzonder goed begin. Voor het grootste gedeelte van de dag werkt het weer goed mee voor vlinders al waait het wel redelijk hard. We zien een heleboel! Zoals het Boswitje, Koninginnepage nogmaals, Kaasjeskruiddikkopje, Bruin Dikkopje en het Bruin blauwtje. Halvewege de middag komt het onweer aandrijven als een grote, donkere deken over het landschap. Je voelt de wind aanzwellen om de bui heen en de bliksemschichten contrastreren fel met de blauwgrijze lucht. Een natuurspektakel, nadat we dit alles overleefd hebben onder een boom zoeken we de Oehoe, maar dat is een triest verhaal met een heleboel regen en heel erg weinig Oehoe. Op de terugweg als we in de auto zitten schijnt de zon alweer volop! Vandaag was volop genieten.
Het Bruine Dikkopje geniet van de mooie Marjolein
Deze vlogen echt overal om ons heenZe op de foto krijgen was nog een uitdaging
Ra ra... Zoekplaatje van het Kaasjeskruiddikkopje
De Bruine Daguil is erg mooi!Bruidsmot in haar maagdelijk witte bruidskleed
Boslathyrus lijkt op een bloeiend peultjeDe Wespenspin is voor een spin ook best mooi
De rups van de Sint-Jansvlinder is een schatje!
Ïs dat er één?, of die daar dan?"Jawel, dit moet er gewoon één zijn"
Ja hoor, Bruin blauwtje gevonden tussen alle Icarusblauwtjes!
"Daar komen de Russen... daar komen ze aan"Icarus, pun intended
Mijn nieuwe vriendinnetje, ook fan van mijn glittertas

Dit was 2016: Jaaroverzicht Vogels (juni) 6/12

Gele KwikstaartOrpheusspotvogelKleine Karekiet
SteenuilGeoorde FuutSteltkluut
BuizerdRalreigerDwergstern

In juni was het prachtig weer. We hebben echt veel mooie dagen buiten gehad, met vogels, dag- en nachtvlinders, libellen en nog veel meer. Officieel had ik nog geen vakantie, maar stiekem hebben we heel wat dagen er tussen geplakt die op vakantiedagen leken! Zo hebben we de de Ralreiger gevonden bij het Dannemeer (Natuurkriebels), en op een andere dag op dezelfde locatie Witvleugel- en Witwangsterns, echt heel erg mooi! Maar onze bijzonderste waarneming was toch wel de Dwergstern, die we zelf hadden ontdekt bij de Vecht (Natuurkriebels).

169 Slangenarend  Circaetus gallicus 175 Witvleugelstern Chlidonias leucopterus
170 Zwarte Stern Chlidonias niger 176 Rietzanger Acrocephalus schoenobaenus
171 Steenuil Athene noctua 177 Snor Locustella luscinioides
172 Orpheusspotvogel Hippolais polyglotta 178 Ralreiger Ardeola ralloides
173 Zwarte Ibis  Plegadis falcinellus 179 Sprinkhaanzanger Locustella naevia
174 Witwangstern Chlidonias hybrida 180 Dwergstern  Sternula albifrons

Nachtvlinders in augustus

Nachtvlinders 10.08.16
Een dagje naar het pinetum Terborgh is superleuk, de natuur is er erg mooi en er zitten erg veel vogels, vlinders en libellen. Zo ook mijn echte Lieveling, die ik voor het eerst zag en meteen ook goed kon fotograferen.

Lieveling - Timandra comae (fam. Spanners - Geometridae)

Nachtvlinders 12.08.16
Het blijft spannend om langs de lampen in Groningen stad te gaan op zoek naar nachtvlinders. Je weet nooit wat je tegenkomt en het voelt elke keer als een cadeautje als je een nieuwe soort ziet of er eentje beter op foto kan krijgen dan voorheen. Voor mij echt een leuke speurtocht met altijd leuke verrassingen. Zo ook deze keer met het prachtige Rood Weeskind wat zelfs nog zijn ondervleugels aan ons liet zien.

Rood Weeskind - Catocala nupta (fam. Spinneruilen - Erebidae)
Oranje Wortelboorder - Triodia sylvina (fam. Wortelboorders - Hepialidae)

Nachtvlinders 13.08.16
Overdag nachtvlinders tegenkomen, net als de Lieveling, blijft bijzonder. Hoe kan het toch dat ik ze vroeger eigenlijk nooit echt zag? Misschien waren ze er toen gewoon stiekem niet en nu ik erop let komen ze uit alle hoeken en gaten ineens tevoorschijn.

Luipaardlichtmot - Nomophila noctuella (fam. Grasmotten - Crambidae)
Witte Grijsbandspanner - Cabera pusaria (fam. Spanners - Geometridae)

Nachtvlinders 17.08.16
Op kampeervakantie met mijn ouders en Julian in Limburg gaan we natuurlijk ook een keertje nachtvlinderen! We staan op een veldje achteraf, spannen een doek over de auto en zetten er een lamp op #likeaboss! Er komen hele mooie vlinders op af, zoals de zeldzame Essenspanner, wow! Tot diep in de nacht gaan we er natuurlijk mee door, zo lang dat Julian me nog een roepende Bosuil kan laten horen ook.

Appeltak op autoband - Campaea margaritaria (fam. Spanners - Geometridae)
Kroonvogeltje - Ptilodon capucina (fam. Tandvlinders - Notodontidae)
Essenspanner - Ennomos fuscantaria (fam. Spanners - Geometridae)
Hagedoornvlinder - Opisthograptis luteolata (fam. Spanners - Geometridae)
Glad Beertje - Eilema griseola (fam. Spinneruilen - Erebidae)

Nachtvlinders 19.08.16
Ook op de toilet kun je ze vinden. Niet letterlijk dan, maar in het toiletgebouw van de camping.

Gestreepte Goudspanner - Camptogramma bilineata (fam. Spanners - Geometridae)

Nachtvlinders 17.08.16
Bij ons thuis krijg je soms nachtvlinders op bestelling. Zo wenste ik deze soort op dezelfde dag dat ik hem ineens als een cadeautje ook voor het eerst mocht zien. Toeval? Toeval is wanneer God anoniem wil blijven.

Kleine Groenbandspanner - Colostygia pectinataria (fam. Spanners - Geometridae)

Favinstagram Augustus

Mijn eigen favoriete Instagram foto's van Augustus. Het was echt op en top vakantie in Augustus en ik ben met mijn ouders en vriend veel buiten geweest, we hebben gekampeerd in Limburg (de meeste foto's hiervan volgen later, zoveel om uit te zoeken nog), zijn naar Texel geweest voor een dagje, hebben overal vogels en vlinders gezocht, lekker gegeten (ijsjes overal) en hebben vooral ook veel foto's gemaakt.

Heerlijke vakantiedag ♡ Beautiful summer #holiday #summerfeeling #sunshine #landscape #nofilter

Een foto die is geplaatst door Sylvia de Vries (@sylviagrietje) op

Vakantie in Limburg ♡ Holidays in the Netherlands #sunshine #summerfeeling #castle #architecture #holiday

Een foto die is geplaatst door Sylvia de Vries (@sylviagrietje) op

Kleine Vuurvlinder ♡ Small Copper (Lycaena phlaeas) #butterfly #nature #explore #summer #hiking

Een foto die is geplaatst door Sylvia de Vries (@sylviagrietje) op

Lief klein konijntje ♡ Cute little bunny #nature #animals #nofilter #explore #summer #bunny #field

Een foto die is geplaatst door Sylvia de Vries (@sylviagrietje) op

Niet een handvol, maar een landvol


Vandaag gaan we een dag op pad met Herman, lekker touren met de auto door Nederland op zoek naar vogels. Ons eerste doelwit is een Engelse Kwikstaart bij Zwolle in de buurt, Julian heeft hem zelf al gezien (Vogellijst van Julian met zijn verschillende Kwikstaarten). Een Engelse kwik heeft een gele buik met groene rug en een groen petje. Jammer genoeg lukt het niet, maar ik zie wel een 'gewone' Gele Kwikstaart (Motacilla flava) met een grijs petje en dat is ook leuk. (Waarneming).


Daarna rijden we helemaal door naar Limburg voor de Orpheusspotvogel (Hippolais polyglotta), een zeer zeldzaam familielid van de Spotvogel in Nederland. Qua uiterlijk vind ik ze extreem op elkaar lijken, maar gelukkig zingt Orpheus een ander liedje die heel herkenbaar is en mooi. Er is toevallig al een andere vogelaar ter plaatse en die wijst ons de plek waar Orpheus zich verstopt ergens hoog in de boom. Daarna krijgen we hem al snel uit volle borst zingend te zien (Waarneming). Yes!


Op dezelfde locatie dan Orpheus en zijn vriendjes, zien we vlakbij een bruggetje aan de kant in het riet een Kleine Karekiet (Acrocephalus scirpaceus), wow! Een vogeltje met ook een heel bijzonder lied, maar bijzonderder nog is dat je hem moeilijk ziet (Waarneming). Ten minste, het is voor mij een vogeltje die je vaak hoort maar om hem tussen de bruine rietstengels te ontdekken is weer een heel ander verhaal. En hij zit nog heel dichtbij ook, dus volop kans om foto's te schieten. En schieten dat ik doe!


We zien ook nog deze Steenuil (Athena noctua) nadat we hem gezocht hebben hoor. Het was geen toevalstreffer, maar niet minder superdupergaaf! Ik vind uilen zo leuk en deze is wel heel erg schattig, wat een klein bolletje vogel met een hele felle blik.

Abonneren op RSS - Limburg