U bent hier

De natuur in! Weekendvlog?

Provincie: 
Weekendvlog ♥ 15.07/16.07
Van dit weekend heb ik mijn eerste 'weekendvlog' gemaakt, meerdere fragmenten van wat we gezien en gedaan hebben. Ik vind het erg leuk om te knutselen met film, dus ik gok dat ik dit soort video's nog wel meer ga maken! Het verslag van deze dagen met véél foto's staat hieronder.
Afgelopen weekend gingen we beide dagen heerlijk de natuur in. Zaterdag waren we in het Stadspark van Groningen en zondag in de buurt van Stadskanaal. In het Stadspark is een soort heemtuin aangelegd, daar zien we veel vlinders en twee Bruine Glazenmakers vliegen over ons hoofd. Jammer genoeg vertikken die laatsten het te gaan zitten. We wachten wel, maar deze keer loont het niet. Soms moet je genieten van het moment en leven in het heden denk ik dan maar en het niet willen vastleggen voor de toekomst.
Planten
De planten die ik mooi vind en meewerken (wanneer ze niet waaien, wapperen of verlept zijn) zet ik op foto: v.b.n.b Knoopkruid (Centaurea jacea), Gespleten Hennepnetel (Galeopsis bifida) en Vlasbekje (Linaria vulgaris). Ik hou van bloemen en het is altijd leuk om nieuwe soorten te ontdekken of oude foto's te verbeteren.
We hebben ook een heleboel vlinders gezien dit weekend en ik heb één libel op foto dus die stop ik er gewoon stiekem tussen. Het is redelijk bewolkt, maar ik merk dat vlinders vooral vliegen als de temperatuur goed is en de hoeveelheid zonneschijn minder belangrijk is. De Koevinkjes zijn echt met honderden aanwezig voor mijn gevoel (dit kan lichtelijk overdreven zijn, heel licht maar hoor) en genieten vooral van het bloeiende Jacobskruiskruid.
Vlinders
Voor mijn gevoel zie ik dit jaar overal Blauwe Breedscheenjuffers (Platycnemis pennipes ) en dan vooral vrouwtjes. De mannetjes lijken misschien in vluchtig voorbij gaan teveel op waterjuffers om met zekerheid te herkennen.

Als we op zoek zijn naar de Zwarte Ooievaar komt er een man met een enorme Wolfshond ons wegsturen, maar ik maak onder zijn waakzame ogen toch nog snel een mooie foto van de Kleine Vuurvlinder (Lycaena phlaeas).
Het Koevinkje (Aphantopus hyperantus) was zoals gezegd haast oververtegenwoordigd. De kunst vind ik dan om een foto te maken met een mooie ondergrond, liever geen braambladeren of brandnetels maar bloemen natuurlijk!

Het Icarusblauwtje (Polyommatus icarus) werkt echt super mee en ik ben hem (of haar) dan ook erg dankbaar.
Het Zwartsprietdikkopje (Thymelicus lineola) is ook van de partij. Ik ben nog altijd op zoek naar een Geelsprietje, maar deze zijn ook erg mooi. En eerlijk is eerlijk... het verschil zit hem niet in de schoonheid maar in de compleetheid van mijn dagvlinderlijstje.
Zompsprinkhaan
Heel erg vaak blijven sprinkhanen niet netjes zitten en dan heb ik er al snel geen geduld meer voor (daar oefen ik nog op). Maar dit keer had ik heel veel geluk en ik ben heel blij met het resultaat. Sprinkhanen zijn toch mooie en bijzondere beestjes en zo ook deze Zompsprinkhaan (Pseudochorthippus montanus).

Die achterpoten in vergelijking met de vier voorste poten, wat een dijen! Duidelijk een topsporter... springer natuurlijk.
Nachtvlinders
En als afsluiter van deze grote verzameling leuke natuurvondsten, een nieuwe nachtvlindersoort voor mij! De Witte Kruidenmot (Udea lutealis). Het kostte wat heen en weer geren, maar uiteindelijk is de foto gelukt.

Typisch grasmottenfladdergedrag, maar een erg mooie tekening op de vleugels.
Soorten op foto, dagvlinders: 
Soorten op foto, nachtvlinders: 
Soorten op foto, libellen: 
Soorten op foto, planten: 
Soorten op foto, sprinkhanen: