U bent hier

Klauwieren op een rijtje

De eerste dag dat we echt de woestijn in gaan met de auto om op zoek te gaan naar vogels in Qatar. Een bijzonder ervaring, om de woestijn voor het eerst te zien. Het is anders dan ik had verwacht, minder zand en meer stenen, maar ik kom er al snel achter dat het er zeker niet overal precies hetzelfde uitziet. Om de paar meter zien we ongeveer een klauwier vliegen of zitten in een struikje of op een hek. Op deze eerste echte vogeldag zien we hier al vier soorten van!


Southern Grey Shrike - Levantklapekster - Lanius meridionalis aucheri

Deze klapekster is de soort die nog het meeste lijkt op de Klapekster (Lanius excubitor) die ook in Nederland voorkomt. Het gezichtsmasker is erg donker en de snavel is helemaal zwart.


Steppe Grey Shrike - Steppeklapekster - Lanius pallidirostris is de soort die hier in Qatar erg op lijkt. Het gezichtsmasker is echter minder donker en de snavel is lichtgrijs. #Posing like a pro


Isabelline Shrike - Daurische Klauwier - Lanius isabellinus ziet er heel anders uit en heeft een lichtbruin gezichtsmasker en is warmbeige/oranje bij de oksels, deze vertoont wel weer gelijkenissen met nog weer een andere soort klauwier in Qatar! #Het houdt niet op, niet vanzelf


Red-tailed Shrike - Turkestaanse Klauwier - Lanius phoenicuroides heeft een minder lieve uitdrukking dan de minder contrastrijke Daurische klauwier. Jongen van deze beide soorten zijn lastig uit elkaar te houden, dus ik heb alleen adulten gefotografeerd. In het goede licht lijken het hoofdkapje en de staart ook extra mooi roodbruin. Deze vogel kleurt toch prachtig bij het roestige prikkeldraad.